Guide: Sådan sælger du dit vintagetøj

2019-06-16 10.57.34 1.jpg

Har du arvet en stak tøj fra et familiemedlem eller vil du bare gerne rydde ud i dine vintagefund? Lige meget hvad er der ingen grund til at smide tøjet ud – i mange tilfælde kan du sælge eller bytte det videre.

Herunder guider vi til tre forskellige måder at sælge vintagetøj og -tilbehør: til en butik, på nettet eller på et marked.

 

SÆLG VINTAGE TIL EN VINTAGEBUTIK

Nogle vintage- og secondhandbutikker køber eller tager vintagetøj i kommision. For at spare dig selv og butikken besværet, er det en god ide først at sende butikken en mail med et eller flere billeder og en beskrivelse af det du gerne vil sælge – så går du ikke forgæves, hvis butikken ikke er interesseret i tøjet. Husk på at butikkerne køber tøjet til en relativ lav indkøbspris, da de lever af at sælge tøjet videre. Se vores oversigt over vintagebutikker i København her.

 

SÆLG VINTAGE PÅ NETTET

Der er intet der holder dig fra at sætte dit vintagetøj til salg på nettet, men der er meget du kan gøre for at øge chancerne for at få det solgt.

Tydelige billeder. Lige meget om du tager billeder med mobilen eller et rigtig kamera, så sørg for at fotografere tøjet i dagslys så farverne kommer til sin ret. Sørg også for at tøjet er vasket strøget, så det ser mere indbydende ud. Har du mulighed for at fotografere tøjet på en gine eller en model, får den potentielle køber et tydeligere billede af hvordan tøjet i virkeligheden ser ud.

Mål. Husk som minimum at opgive målene på bryst, talje, hofte og længde. 

Beskrivelse. Beskriv så vidt muligt alt hvad du ved om tøjet: årstallet eller årtiet, hvor det kommer fra, materialet, detaljerne (knapper, broderi, lommer, for, lynlås osv.), evt. pletter, huller, lugt eller andet, man som køber gerne vil vide inden man slår til. Jo mere information du kan give, jo lettere er det for køber at tage en hurtig beslutning – og des færre spørgsmål skal du svare på.

Her kan du sælge vintage på nettet:

Ebay.com og Etsy.comRigtig mange køber og sælger vintage på Ebay og Etsy verden over og det kan du også sagtens gøre. På Ebay kan du både sælge til en fast pris eller sætte en budrunde igang og på Etsy sælger du altid til en fast pris – læs meget mere om at sælge på Ebay og Etsy. Her er mange kunder, men også mange sælgere, så det gælder om at få sine varer til at skille sig ud blandt de mange annoncer. Det er gratis at oprette sig, men du betaler ved at give en mindre procentdel af det du sælger, hvis du sælger. Føler du dig ikke komfortabel med at skrive på engelsk, kan du også sælge vintage på danske sider: 

DBA.dk og Trendsales.dk. På Trendsales handles der primært med moderne tøj mens du kan finde alt mellem himmel og jord på Den Blå Avis. Begge sider er dog også værd at tage i betragtning, da en del også leder efter og køber vintagetøj her. Husk en fangende overskrift, gode billeder og en omfattende beskrivelse af det du vil sælge.

Facebook. Der findes efterhånden mange fine grupper på Facebook, hvor du både kan købe og sælge vintagetøj. Husk at læse gruppernes regler igennem inden du sætter noget til salg – der kan være visse krav til tøjets alder og udtryk og det varierer fra gruppe til gruppe. Tjek f.eks. grupperne Salg af vintage, repro & rockabillytøj 30-60'erne1900-1970 Vintage de Luxog Ooh La La! 1930-1962 Vintage Hive Mind BST.

 

SÆLG VINTAGE PÅ ET MARKED

Til sidst, men ikke mindst, kan du tage ud i virkeligheden og sælge dit vintagetøj direkte til køberen på et loppe- eller tøjmarked. I mange af de større byer findes der utallige muligheder for at leje en stand og få ryddet ud i gemmerne. Sørg for at have et tøjstativ og bøjler med, så tøjet kan komme op og hænge og øg chancerne for et salg ved at sørge for at tøjet er vasket og strøget, så det er lige til at tage i brug.

Rigtig god fornøjelse med vintagesalget!

Hvorfor er vintagetøj så småt?

2019-09-09 08.41.05 1.jpg

Er det meste vintagetøj krøbet i vask eller var kvinderne bare halv størrelse af hvad de er i dag? Få svar på hvorfor det kan være svært at finde vintagetøj som passer.

Måske har du også oplevet at være på jagt efter en vintagekjole, men måtte opgive fordi du ikke kunne finde en som passede i størrelsen? Eller forsøgt at finde handsker eller sko, men kun stødt på størrelser som ville passe et stort barn? Det er ikke dig, der er noget galt med, vi er nemlig (næsten) alle sammen blevet lidt større, lidt bredere og lidt tungere over de sidste mange år.

 

Mennesket har vokseværk

I følge Illustreret Videnskab er mennesket i løbet af de sidste 150 år i gennemsnit blevet 10 cm højere – i Europa faktisk 14 cm, så det er ikke så mærkeligt at tøj fra 50-60-70 år kan virke småt på manges kroppe i dag. Grunden til at vi er skudt i vejret med tiden skyldes bl.a. mere næring i vores kost, mindre indavl og færre infektionssygdomme som kan have indflydelse på højden. Samtidig er vi også blevet bredere og tungere og har også fået større hænder og fødder, hvilket kan gøre det svært at finde vintagesko, -handsker og -tøj som passer vores moderne kroppe.

Derudover er det ofte det dyre selskabstøj fra f.eks. 20'erne og 30'erne, som er blevet passet bedst på og som har været værd at bevare. Ikke alle hjem har haft råd til selskabstøjet, og det stammer derfor fra velhavende familier hvor kvinderne ofte var mindre, da de ikke havde fysisk krævende arbejde og satte en dyd i at være slanke.

 

Se godt efter på stativerne

Heldigvis er ikke alt vintagetøj småt, det handler bare om at lede efter det. Dengang din mormor eller oldefar var ung var ikke alle kvinder en str. 34 med smalle hofter og et minimum af talje. Dengang fandtes der også kvinder i større størrelser med arbejdsomme overarme og fødedygtige hofter og derfor også tøj som passede til dem – og noget af deres tøj findes stadig derude, så kig godt efter når du leder vintagestativerne igennem.

For det første ser vintagetøj anderledes ud når det hænger på en bøjle end moderne tøj gør, da det ofte er figursyet, og skal derfor prøves. Vær dog opmærksom på at der ikke er stræk i det meste vintagetøj, så det giver sig ikke (stretch i tøj blev først opfundet i slutningen af 1950'erne), så husk at være forsigtig, så tøjet ikke går i stykker eller du pludselig sidder fast i en genstridig kjole. Du kan med fordel have et målebånd i tasken, så du kan måle tøjet og få en fornemmelse af om det er noget du kan passe inden du tager turen i prøverummet.

 

Hjælp til selvhjælp

Finder du drømmekjolen som næsten passer, men ikke helt, så se efter i sømmene om der skulle være ekstra stof at give af. Mange vintagekjoler er syet med ekstra sømmerum, så der var mulighed for at lægge dem ud med tiden. Måske kan du selv sy og ellers kan det være pengene værd at finde en god skrædder, som kan hjælpe dig med at lægge kjolen ud.

Husk på at jo tættere vi kommer på nutiden, jo større er tøjet ofte også, og som sagt opfinder man materialer med stretch fra slutningen af 50'erne, som gør tøjet mere fleksibelt. Har du derfor udfordringer med at finde vintagetøj som passer, kan det være en fordel at kigge efter vintagetøj fra 60'erne og 70'erne og nøjes med at finde smykker og tilbehør fra tiden før.

Rigtig god vintagejagt!

Hvad er vintage?

2019-09-09 08.47.08 2.jpg

Der findes endnu ingen klar definition på begrebet vintage, når det kommer til tøj og der er lige så mange holdninger, som der er passionerede samlere.

Nogle mener at bare tøjet har 25 år på bagen, så er det vintage. Andre mener at det ikke er ægte vintage med mindre det er ubrugt. Andre igen påstår at der skal være et designermærke at finde, for at det går ind under kategorien. Det kan derfor være lidt svært at blive klog på. Her på siden er vintage defineret som originalt tøj og tilbehør mellem 1920-1979. Der er altså 60 års modehistorie at dykke ned i og utallige måder at bruge tøjet på.

Nogle vælger et rendyrket og tidstypisk look fra en bestemt periode, andre sammensætter årtiernes mode på kryds og tværs. Heldigvis er alt tilladt og her er ingen regler, ingen ny sæson, ingen trend og ingen ”so last season”. Og så er der så meget forskelligt at vælge imellem at man kan blive helt overvældet.

Hvad kan du godt lide? Et klassisk feminint udtryk? Kig efter tøj fra 1950’erne. I den periode var taljerne smalle og hofterne brede Måske er du til et mere skarpt og grafisk look? - prøv 1960’erne, hvor kjolerne var korte og enkle. Eller er du til noget mere sexet og sofistikeret? Kig efter tøj fra 1930’erne, som er årtiet kjolerne smøg sig om kroppen.

Vintage er ikke bare polkaprikker og strutskørter. Eller storblomstrede polyesterkjoler for den sags skyld. Vintage er også lange, sofistikerede aftenkjoler, tykke uldne cardigans, ekstravagante similismykker, tweed-jakker, dekadente hatte og praktiske højtaljede bukser - for bare at nævne en brøkdel af det, man kan finde. Vintage referer ikke til en bestemt stil, men en årrække: i dette tilfælde 1920-1979.