Hvorfor er vintagetøj så småt?

KBH_Vintage_WEB_Batch3-7685.jpg

Er det meste vintagetøj krøbet i vask eller var kvinderne bare halv størrelse af hvad de er i dag? Få svar på hvorfor det kan være svært at finde vintagetøj som passer.

Måske har du også oplevet at være på jagt efter en vintagekjole, men måtte opgive fordi du ikke kunne finde en som passede i størrelsen? Eller forsøgt at finde handsker eller sko, men kun stødt på størrelser som ville passe et stort barn? Det er ikke dig, der er noget galt med, vi er nemlig (næsten) alle sammen blevet lidt større, lidt bredere og lidt tungere over de sidste mange år.

 

Mennesket har vokseværk

I følge Illustreret Videnskab er mennesket i løbet af de sidste 150 år i gennemsnit blevet 10 cm højere – i Europa faktisk 14 cm, så det er ikke så mærkeligt at tøj fra 50-60-70 år kan virke småt på manges kroppe i dag. Grunden til at vi er skudt i vejret med tiden skyldes bl.a. mere næring i vores kost, mindre indavl og færre infektionssygdomme som kan have indflydelse på højden. Samtidig er vi også blevet bredere og tungere og har også fået større hænder og fødder, hvilket kan gøre det svært at finde vintagesko, -handsker og -tøj som passer vores moderne kroppe.

Derudover er det ofte det dyre selskabstøj fra f.eks. 20'erne og 30'erne, som er blevet passet bedst på og som har været værd at bevare. Ikke alle hjem har haft råd til selskabstøjet, og det stammer derfor fra velhavende familier hvor kvinderne ofte var mindre, da de ikke havde fysisk krævende arbejde og satte en dyd i at være slanke.

 

Se godt efter på stativerne

Heldigvis er ikke alt vintagetøj småt, det handler bare om at lede efter det. Dengang din mormor eller oldefar var ung var ikke alle kvinder en str. 34 med smalle hofter og et minimum af talje. Dengang fandtes der også kvinder i større størrelser med arbejdsomme overarme og fødedygtige hofter og derfor også tøj som passede til dem – og noget af deres tøj findes stadig derude, så kig godt efter når du leder vintagestativerne igennem.

For det første ser vintagetøj anderledes ud når det hænger på en bøjle end moderne tøj gør, da det ofte er figursyet, og skal derfor prøves. Vær dog opmærksom på at der ikke er stræk i det meste vintagetøj, så det giver sig ikke (stretch i tøj blev først opfundet i slutningen af 1950'erne), så husk at være forsigtig, så tøjet ikke går i stykker eller du pludselig sidder fast i en genstridig kjole. Du kan med fordel have et målebånd i tasken, så du kan måle tøjet og få en fornemmelse af om det er noget du kan passe inden du tager turen i prøverummet.

 

Hjælp til selvhjælp

Finder du drømmekjolen som næsten passer, men ikke helt, så se efter i sømmene om der skulle være ekstra stof at give af. Mange vintagekjoler er syet med ekstra sømmerum, så der var mulighed for at lægge dem ud med tiden. Måske kan du selv sy og ellers kan det være pengene værd at finde en god skrædder, som kan hjælpe dig med at lægge kjolen ud.

Husk på at jo tættere vi kommer på nutiden, jo større er tøjet ofte også, og som sagt opfinder man materialer med stretch fra slutningen af 50'erne, som gør tøjet mere fleksibelt. Har du derfor udfordringer med at finde vintagetøj som passer, kan det være en fordel at kigge efter vintagetøj fra 60'erne og 70'erne og nøjes med at finde smykker og tilbehør fra tiden før.

Rigtig god vintagejagt!

 

Læs også:

> Guide: Sådan sælger du dit vintagetøj

Tips & TricksPia Storm