Hvad er vintage?

 

KøbenhavnVintage_2016148.jpg

Der findes endnu ingen klar definition på begrebet vintage, når det kommer til tøj og der er lige så mange holdninger, som der er passionerede samlere. Nogle mener at bare tøjet har 25 år på bagen, så er det vintage. Andre mener at det ikke er ægte vintage med mindre det er ubrugt. Andre igen påstår at der skal være et designermærke at finde, for at det går ind under kategorien. Det kan derfor være lidt svært at blive klog på. Her på siden er vintage defineret som originalt tøj og tilbehør mellem 1920-1979. Der er altså 60 års modehistorie at dykke ned i og utallige måder at bruge tøjet på. 

Nogle vælger et rendyrket og tidstypisk look fra en bestemt periode, andre sammensætter årtiernes mode på kryds og tværs. Heldigvis er alt tilladt og her er ingen regler, ingen ny sæson, ingen trend og ingen ”so last season”. Og så er der så meget forskelligt at vælge imellem at man kan blive helt overvældet. 

Hvad kan du godt lide? Et klassisk feminint udtryk? Kig efter tøj fra 1950’erne. I den periode var taljerne smalle og hofterne brede Måske er du til et mere skarpt og grafisk look? - prøv 1960’erne, hvor kjolerne var korte og enkle. Eller er du til noget mere sexet og sofistikeret? Kig efter tøj fra 1930’erne, som er årtiet kjolerne smøg sig om kroppen. 

Vintage er ikke bare polkaprikker og strutskørter. Eller storblomstrede polyesterkjoler for den sags skyld. Vintage er også lange, sofistikerede aftenkjoler, tykke uldne cardigans, ekstravagante similismykker, tweed-jakker, dekadente hatte og praktiske højtaljede bukser - for bare at nævne en brøkdel af det, man kan finde. Vintage referer ikke til en bestemt stil, men en årrække: i dette tilfælde 1920-1979.